Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Συμπεριφορές των αρσενικών πτηνών Manacus vitellinus για την προσέλκυση θηλυκού συντρόφου



Αρχικά είναι απαραίτητο να αναφέρουμε ορισμένα γνωρίσματα που αφορούν τη συμπεριφορά των αρσενικών του γένους Manacus που σχετίζονται με την προσέλκυση του θηλυκού. Αναμφισβήτητα, όλα τα αρσενικά πραγματοποιούν μια σχεδόν παρόμοια αξιοθαύμαστη οπτική και ακουστική επίδειξη. Τα ώριμα αρσενικά έχουν εντυπωσιακά χρώματα σε αντίθεση με τα θηλυκά και τα νεαρά αρσενικά, καθώς και εμφανή πορτοκαλί πόδια και επιμήκη φτερά στο λαιμό. Αυτά τα χαρακτηριστικά εκμεταλλεύονται τα αρσενικά και τα παρουσιάζουν κατά τη διάρκεια των γαμήλιων επιδείξεων. 

Επίσης, σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι τα αρσενικά του είδους Manacus vitellinus φλερτάρουν τα θηλυκά μέσω ενός συστήματος, όπου δύο με δεκαπέντε αρσενικά καταλαμβάνουν έναν ενιαίο χώρο μέσα στον οποίο κάθε αρσενικό καθαρίζει οργανικό υλικό (κυρίως φύλλα) από το έδαφος. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα νεαρά αρσενικά Manacus vitellinus είναι απαραίτητο να εξελίξουν την ταχύτητα και τα ακροβατικά των γαμήλιων επιδείξεών τους. Γι’ αυτό το λόγο τα ανώριμα αρσενικά που έχουν πράσινο φτέρωμα σαν τα θηλυκά, συχνά δημιουργούν παροδικές αρένες κοντά σε ήδη εγκατεστημένες, όπου και πραγματοποιούν μικρής διάρκειας επιδείξεις και παράγουν αδύναμα φτερουγίσματα ή σε μερικές περιπτώσεις εισέρχονται σε μια ήδη εγκατεστημένη αρένα και παίρνουν μέρος στο χορό του αρσενικού και του θηλυκού, καθιστώντας έτσι ανίκανο το ώριμο αρσενικό να διακρίνει το θηλυκό από το ανώριμο αρσενικό. 

Χωρίς αμφιβολία, η εμπειρία του ζευγαρώματος μπορεί να επηρεάσει τη συχνότητα των επιδείξεων αλλά το αν τα απαραίτητα στοιχεία για το ζευγάρωμα τελειοποιούνται μέσω της εμπειρίας δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.


Schlinger A. Barney, Barske Julia, Day Lainy, Fusani Leonida and Fuxjager J. Matthew, 2013. Hormones and the neuromuscular control of courtship in the golden – collared manakin (Manacus vitellinus). Front Neuroendocrinol. 34(3):143-156.

Επιμέλεια: Λέανδρος Σάσσης & Πελαγία Κεφαλά-Καρλή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου