Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Η Ευρωπαϊκή αράχνη των σπηλαίων



Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν από τους πιο ανθεκτικούς και ελαστικούς τύπους μεταξιού αραχνών, ο οποίος μπορεί να εκτείνεται έως και 7.5 φορές το αρχικό του μέγεθος. Το ευρωπαϊκό αυτό είδος αράχνης, που ζει σε σπήλαια, παράγει το συγκεκριμένο μετάξι με σκοπό τη δημιουργία σάκων για την προστασία αρχικά των αυγών και στη συνέχεια την ανάπτυξη των νεαρών ατόμων.
Το μετάξι που παράγεται από αράχνες είναι ένα αξιοσημείωτο υλικό, γνωστό για την αντοχή και την σκληρότητα του. Τα περισσότερα είδη, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν έως και 7 με 8 διαφορετικούς τύπους μεταξιού για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς κάθε φορά. Για παράδειγμα, γίνεται η παραγωγή συγκεκριμένου μεταξιού όταν η αράχνη θελήσει να αγκυροβοληθεί σε μια επιφάνεια και αυτός ο τύπος  λειτουργεί ως η ραχοκοκαλιά των περισσότερων ιστών, με άλλους τύπους μεταξιού να λειτουργούν για τη σύλληψη της λείας για παράδειγμα.
















Τα θηλυκά άτομα αυτού του σπηλαιόβιου είδους(Meta menardi) ζουν σε υγρά και σκοτεινά μέρη  και εξαπλώνονται από την Ευρώπη έως την Κορέα. Δημιουργούν ένα χαρακτηριστικού σχήματος σάκο που θυμίζει δάκρυ, ο οποίος κρέμεται από τα τοιχώματα του σπηλαίου με ένα μικρό βραχίονα. Οι ίνες του είναι σχετικά μεγάλες, με μια ασυνήθιστη επιφάνεια επενδυμένη με ένα κολλώδες έκκριμα που συγκρατεί τις ίνες μεταξύ τους. Δεν έχει παρατηρηθεί κανένας άλλος παρόμοιος τύπος μεταξιού.


Σε μια πρόσφατη έρευνα, ερευνητές συνέλεξαν αυτούς τους σάκους αυγών από διαφορετικά σπήλαια στην Ιταλία και υπέβαλαν το μετάξι των σάκων αυτών σε μια σειρά από ελέγχους. Μέσω μιας ειδικής συσκευής, οι ίνες τραβήχτηκαν μέχρι να καταστραφούν.

Ενώ, λοιπόν, οι ίνες άλλων ειδών εκτείνονται μέχρι μόλις 20-50%  του αρχικού τους μεγέθους μέχρι να καταστραφούν και να σπάσουν, στις ίνες της M. menardi το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Το μήκος τους μπορούσε να διπλασιάζεται, ακόμα και να τριπλασιάζεται σε σχέση με το αρχικό, με μερικές ακραίες περιπτώσεις που άγγιζαν ένα τελικό μήκος 7.5 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό. Το συμπέρασμα της έρευνας ήταν πως οι σάκοι αυτοί αποτελούνται από πυκνές και τυχαία διατεταγμένες ίνες που έχουν την ικανότητα να ξετυλίγονται σε μεγάλο βαθμό ώστε να τεντώνονται και να δίνουν τόσο εντυπωσιακά αποτελέσματα.


Φωτογραφίες: Ραπάνη Άννα

Απόδοση: Ραπάνη Άννα 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου