Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τα έντομα στην εγκληματολογία



Μια από τις εργασίες του τομέα Ζωολογίας και Βιολογίας Ζωικού Κυττάρου  του πανεπιστημίου της Χώρας των Βάσκων είναι η καταγραφή όλων των ειδών εντόμων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος. Αφορά κυρίως πτωματοφάγα δίπτερα, όπως μύγες που ζουν σε νεκρούς ιστούς. Αυτά τα δίπτερα εντοπίζουν ένα νεκρό σώμα σε μερικά μόλις λεπτά και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων. Αφού καταφθάσουν στο νεκρό σώμα, δημιουργούν αποικίες καθώς εναποθέτουν τα αυγά τους. Είναι ζήτημα ωρών πια να γεννηθούν οι προνύμφες και να ξεκινήσει η ανάπτυξη των νεαρών ατόμων τα οποία εκμεταλλεύονται την τροφή που ο νεκρός ιστός τους προσφέρει και έτσι φτάνουν μέχρι το τελικό τους μέγεθος.



Όταν πλέον προχωρήσει η ανάπτυξή τους και είναι έτοιμα να εισέλθουν στο ενήλικο στάδιο, τα νεαρά άτομα που πλέον έχουν αποκτήσει την ικανότητα πτήσης, εγκαταλείπουν την αποικία εξαιτίας των θηρευτών τους που έχουν συγκεντρωθεί γύρω. Έτσι, μέχρι οι ερευνητές να καταφθάσουν στο σημείο του εγκλήματος, οι προνύμφες των εντόμων μπορεί πια να μην υπάρχουν. Όμως η συγκέντρωση των υπολοίπων εντόμων-θηρευτών στο σημείο παρέχει με τη σειρά της, εμμέσως, στοιχεία.    
Μετά τη μελέτη του σταδίου ανάπτυξης, ακολουθούν οι μελέτες διαδοχής. Για παράδειγμα γίνεται προσπάθεια καταγραφής των ειδών που προσεγγίζουν το πτώμα καθώς οι μέρες περνούν. Εδώ είναι και το σημείο που τα πράγματα περιπλέκονται, ιδιαίτερα στη Χώρα των Βάσκων όπου η γνώση γύρω από τα πτωματοφάγα έντομα, τους κύκλους ζωής τους και τα μοτίβα διασποράς τους, είναι ελάχιστη.

Οι ερευνητές κυρίως  εργάζονται πάνω στην εξακρίβωση της ταυτότητας των εποικιστών και του κύκλου ζωής τους. Το πρώτο τμήμα αυτής της εργασίας είναι η τοποθέτηση παγίδων με δόλωμα για την προσέλκυση των εποικιστών. Τοποθετούνται σπλάχνα ζώων ως δόλωμα για τα ενήλικα θηλυκά έντομα, που είναι και τα πιο δύσκολα να προσδιοριστούν. Τα  αρσενικά, αντιθέτως, έχουν πιο εμφανή χαρακτηριστικά, έτσι οι προνύμφες των θηλυκών αναπτύσσονται ώστε να γίνει ένας πιο έγκυρος προσδιορισμός των εντόμων από τα αρσενικά που θα προκύψουν.


Έτσι, στην περίπτωση που γίνει συλλογή μόνο θηλυκών, εκείνα φυλάσσονται σε ειδικά κελιά για κάποιες μέρες ώσπου να εναποθέσουν τα αυγά τους και εκείνα να δώσουν μια καινούργια γενιά, η οποία είναι πιο εύκολο να προσδιοριστεί. Εξάλλου, με πληθυσμό θηλυκών και αρσενικών ατόμων μπορεί να υπάρχει μια συνεχής αναπαραγωγική διεργασία, δημιουργώντας μια αποικία αναπαραγωγής. Τα αυγά τοποθετούνται σε υπόστρωμα που παρομοιάζει τις συνθήκες μιας νεκρής σάρκας και έτσι καθημερινά κατασκευάζεται ένα γράφημα ανάπτυξης. Αυτά τα γραφήματα πραγματοποιούνται με δεδομένα που εξάγονται σε διάφορες θερμοκρασίες, δεδομένου ότι η αποσύνθεση ενός νεκρού σώματος δεν είναι ίδια το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Έχοντας καταγράψει όλα τα στάδια ανάπτυξης ορισμένων ειδών, η ομάδα είναι σε θέση να προσδιορίσει την ώρα θανάτου από τις προνύμφες που εντοπίζονται πάνω στο πτώμα εάν γνωρίζουν το είδος και τον αντίστοιχο πίνακα σταδίων ανάπτυξης. Επιπλέον, η καταγραφή των εντόμων της κάθε περιοχής μπορεί να δώσει σημαντικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον τόπο ενός εγκλήματος και την πληροφορία αν το πτώμα μεταφέρθηκε από μια άλλη τοποθεσία ή όχι.


Απόδοση: Ραπάνη Άννα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου