Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Βακτήριο τρώει εφημερίδες και παράγει βουτανόλη!



Ένα <<ασυνήθιστο>> βακτήριο εντοπίστηκε σε περιττώματα ζέβρας. Αυτό, μπορεί να μετατρέπει την κυτταρίνη, το πιο άφθονο οργανικό υλικό στον πλανήτη, σε βουτανόλη, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιοντίζελ.

Με την υποψία ότι μπορεί να υπάρχει ένα βακτήριο σε τμήμα του εντερικού σωλήνα φυτοφάγων ζώων με ικανότητα παραγωγής βουτανόλης  από κυτταρίνη, Αμερικανοί ερευνητές του Παν/μιου Tulane στη Νέα Ορλεάνη συνέλεξαν αρχικά τα περιττώματα από φυτοφάγα ζώα (καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, ζέβρες κ.α) του κοντινού Ζωολογικού Κήπου, και στη συνέχεια τα ανέμειξαν με παλιές πολτοποιημένες εφημερίδες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν αρκετά βακτηριακά στελέχη που παράγουν βουτανόλη, μεταξύ των οποίων ήταν και το TU-103, όπως ονομάστηκε, το οποίο βρισκόταν στα περιττώματα ζέβρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει την μοναδική ιδιότητα να παράγει βουτανόλη απευθείας από την κυτταρίνη, και μάλιστα παρουσία οξυγόνου, σε αντίθεση με τα ήδη γνωστά ‘βουτανο-παραγωγά’ βακτήρια, για τα οποία το οξυγόνο είναι τοξικό. Έτσι, μειώνεται κατά πολύ το κόστος της διαδικασίας ανάπτυξης και συντήρησης της καλλιέργειας, αλλά και το κόστος παραγωγής της βιοβουτανόλης.

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι η βουτανόλη αποτελεί ‘ανώτερο’ βιοκαύσιμο από την αιθανόλη. Αυτό γιατί, από την καύση της παράγεται περισσότερη ενέργεια, δεν απαιτούνται μηνανικές αλλαγές για τη χρήση της και δεν προκαλεί διαβρώσεις. Είναι προφανής η χρήση της με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και άλλων αερίων ρύπων.


Οπότε, άλλος ένας λόγος για να ανακυκλώνουμε τις παλιές μας εφημερίδες!


Πηγές:

Επιμέλεια: Στέλλα Κουτσούλη 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου