Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Γιγαντιαία αφρικάνικα σαλιγκάρια εισβάλλουν στη Φλόριντα




Τα άτομα του είδους Achatina fulica, που θεωρείται ένα από τα πιο καταστροφικά είδη του κόσμου, αρχίζει και πλημμυρίζει την πολιτεία της Φλόριντα ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί άμεσα λόγω του ερχομού της βροχερής εποχής. Τα μαλάκια αυτά μπορούν να φτάσουν στο μέγεθος ενός αρουραίου και στο δρόμο τους θα τρώνε ό,τι βρίσκουν! Έτσι από τα ζώα αυτά κινδυνεύουν περίπου πεντακόσια είδη φυτών αλλά και η άνθρωποι, ακόμα και τα σπίτια τους! Με ευκολία θα «φάνε το δρόμο τους» μέσα στον τοίχο του σπιτιού φτιαγμένο από το στόκο, αφού χρειάζονται το ασβέστιο για τη δόμηση του κελύφους τους. 

Υπάρχουν φήμες ότι το είδος μεταφέρει μηνιγγίτιδα στον άνθρωπο αλλά δεν υπάρχουν ακόμα καταγραφές τέτοιων περιπτώσεων στις ΗΠΑ. Επίσης, σε κάποιες χώρες της Καραϊβικής όπου αφθονεί το είδος, τα κελύφη των σαλιγκαριών που θα βρεθούν στο δρόμο, τρυπούν τα λάστιχα των αυτοκινήτων που περνούν πάνω τους. Παρ’ όλ’ αυτά φαίνεται ότι οι άνθρωποι συμπαθούν τα τεράστια αυτά πλάσματα, όπως λέει η Denise Feiber, υπεύθυνη της Florida Department of Agriculture and Consumer Services «λόγω του μεγέθους τους, της κινητικότητάς τους, των μεγάλων ματιών τους που σε κοιτούν και της γενικής αίσθησης ότι έχεις επικοινωνία μαζί τους».

Οι υπεύθυνοι για το θέμα των γιγαντιαίων σαλιγκαριών αποφάσισαν να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν καλύτερα να εξαλείψουν «το πρόβλημα», που δεν θα είναι και πολύ εύκολο παίρνοντας υπόψη ότι κάθε χρόνο ένα άτομο μπορεί να γεννήσει μέχρι και 1200 σαλιγκαράκια. Ανάλογα με την ηλικία του ατόμου, ο αριθμός των αυγών που εναποθέτει αλλάζει, αλλά είναι συνήθως μεταξύ 100-500 αυγά ανά γέννα.

Πηγές δικτύου :


Επιμέλεια: Tonia Kalpic

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου