Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Το θαλάσσιο σαλιγκάρι Chromodoris reticulata έχει πέος «μιας χρήσης»



Η αναπαραγωγή των θαλάσσιων σαλιγκαριών είναι ήδη πολύπλοκη έτσι όπως είναι, όμως οι τελευταίες ανακαλύψεις προσθέτουν ακόμη μερικά ενδιαφέροντα γεγονότα στην αναπαραγωγή ενός είδους θαλάσσιων σαλιγκαριών. Οι Ιάπωνες ερευνητές έχουνε ανακαλύψει πρόσφατα, ότι το είδος Chromodoris reticulatα, το οποίο κατοικεί στον Ειρηνικό ωκεανό, έχει πέος «μιας χρήσης».

‘Οπως γνωρίζουμε, τα περισσότερα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα ζώα (ελλ. «Ερμαφρόδιτος», γιός του Ερμή και της Αφροδίτης), που σημαίνει ότι το ίδιο άτομο διαθέτει τόσο αρσενικά όσο και τα θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα. Έτσι, όλα τα άτομα των ερμαφρόδιτων σαλιγκαριών έχουν από ένα πέος όπως και από ένα άνοιγμα του θηλυκού γεννητικού συστήματος όπου θα μπει το πέος του ατόμου με το οποίο θα ζευγαρώσει. Το ζευγάρωμα γίνεται ώστε τα κεφάλια των δυο ατόμων να είναι γυρισμένα σε αντίθετες κατευθύνσεις ενώ οι πλευρές του σώματος αγγίζονται. Και τα δύο άτομα εισάγουν πέος στο άλλο άτομο και απελευθερώνουν σπέρμα.
 Το ενδιαφέρον γεγονός που προστίθεται στο ήδη πολύπλοκο ζευγάρωμα, βρέθηκε στο είδος Chromodoris reticulatα, και είναι ότι μετά το ζευγάρωμα τα πέη των δύο ατόμων πέφτουν! Οι Ιάπωνες ερευνητές έχουν συλλέξει θαλάσσια σαλιγκάρια από κοραλλιογενείς υφάλους γύρω από την Ιαπωνία και τα είδαν να ζευγαρώνουν τριάντα μια φορές. Η διαδικασία του ζευγαρώματος διαρκούσε από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και μερικά λεπτά και μετά το πέρας της σύζευξης τα δύο άτομα απαλλάσσονταν από τα πέη τους που όμως θα τα αναγεννήσουν μέσα στο επόμενο εικοσιτετράωρο! Οι ερευνητές θεωρούν ότι ίσως με τη πρώτη σύζευξη χρησιμοποιούν το πέος για να απομακρύνουν το σπέρμα του προηγούμενου ατόμου που τυχόν έχει μείνει, και με το δεύτερο να εισάγουν το δικό τους σπέρμα, διασφαλίζοντας έτσι την διαιώνιση των δικών του γονιδίων στην επόμενη γενιά.

Chromodoris reticulata



Επιμέλεια: Tonia Kalpic
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου