Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Το ενυδρείο «Ο Γαλάζιος Πλανήτης»




Τον Μάρτιο του 2013 άνοιξε στο προάστιο Oresund της Κοπεγχάγης, το πιο μεγάλο ενυδρείο της Βόρειας Ευρώπης, το οποίο έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με το κύμα της θάλασσας. Αυτό το καταπληκτικό ενυδρείο έχει σχεδιαστεί από το Danish Studio 3XN. Απ’ έξω φαίνεται σαν κύμα ενώ η επιφάνεια του νερού αφήνει την αίσθηση ενός στροβιλισμού ο οποίος διαλύεται μέσα στην θάλασσα. Οι κατασκευαστές έχουν πετύχει το σχήμα αυτό κτίζοντας μια σειρά από «κυρτά φτερά» τα οποία μιμούνται περιστροφικές κινήσεις του νερού.


Καθώς μπαίνουν οι επισκέπτες στο κτήριο, εισέρχονται σε ένα καμπυλωτό φουαγιέ με γυάλινη στέγη η οποία αποτελεί το κάτω μέρος της πισίνας μέσα στην οποία βλέπουμε τον θαυμαστό κόσμο των βαθιών γαλάζιων νερών. Η πισίνα περιέχει επτά εκατομμύρια λίτρα νερού με πενήντα τρεις θέσεις θέασης ή ενυδρεία, και παρέχει ενδιαίτημα σε παραπάνω από τετρακόσια πενήντα είδη ψαριών και άλλων υδρόβιων ζώων. Έτσι μπορούμε να δούμε κατοίκους θερμών και ψυχρών κλιμάτων, αλμυρών και γλυκών νερών, και αυτό σε εντυπωσιακά ενδιαιτήματα όπως είναι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι ή τα μαγκρόβια δάση. Οι μεγαλύτεροι κάτοικοι του ενυδρείου είναι οι καρχαρίες του είδους Sphyrna mokarran με μήκος τριών με τεσσάρων μέτρων.



Ο κύριος σκοπός του ενυδρείου είναι η διάδοση των πληροφοριών που έχουν σχέση με τη θάλασσα καθώς και να υποβοηθήσει τις επιστημονικές έρευνες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
    
Παρακάτω επισυνάπτονται δυο φωτογραφίες οπού βλέπουμε το ενυδρείο εξωτερικά και το πώς είναι χωρισμένο σε διάφορους χώρους εσωτερικά.




Επιμέλεια: Tonia Kalpic




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου