Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Μυρμήγκι-κουβαλητής!



Τι πιο λογικό, θα έλεγε κανείς, από το να ζητήσεις βοήθεια όταν δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου… Για το μυρμήγκι του είδους Pachycondyla chinensis, όμως, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά.

Όταν ένα μυρμήγκι του συγκεκριμένου είδους βρίσκει τροφή που ζυγίζει τόσο πολύ ώστε να μην μπορεί να την κουβαλήσει, επιστρέφει πίσω στη φωλιά και εντοπίζει ένα άλλο μυρμήγκι-εργάτη για να το βοηθήσει στη μεταφορά της τροφής. Ωστόσο, συμβαίνει κάτι πολύ ασυνήθιστο. Το μυρμήγκι που θέλει βοήθεια αρπάζει κυριολεκτικά το άλλο, το κουβαλά με τις σιαγόνες του και το αφήνει δίπλα στην τροφή. Στη συνέχεια, τα δυο μυρμήγκια τεμαχίζουν την τροφή και την κουβαλούν μαζί στη φωλιά.

Επιστήμονες του Παν/μιου της North Carolina στην Αμερική μελετούσαν τη συμπεριφορά του είδους αυτού προς αναζήτηση τροφής, όταν παρατήρησαν τη συγκεκριμένη στρατηγική. Μάλιστα, για να καταλάβουν πώς το μυρμήγκι αντιλαμβάνεται το μέγεθος της τροφής, ώστε να αποφασίσει αν χρειάζεται βοήθεια ή όχι, τοποθέτησαν νεκρές κατσαρίδες σε δύο κουτιά, κοντά στη φωλιά. Το ένα κουτί περιείχε μικρά κομμάτια κατσαρίδας, που καθένα μπορούσε να μεταφερθεί χωρίς βοήθεια, και το άλλο περιείχε μια μεγάλη ακέραιη κατσαρίδα.

Γρήγορα έμαθαν να φέρνουν κι άλλο μυρμήγκι-εργάτη στο κουτί που υπήρχε η μεγάλη κατσαρίδα. Ακόμη κι αν αλλάξουν τα δύο κουτιά (το μέγεθος της τροφής και η θέση τους), η τακτική παραμένει ίδια : αν το μέγεθος της τροφής είναι μεγάλο, το μυρμήγκι επιστρέφει στη φωλιά και ‘στρατολογεί’ εργάτες.

Η μελέτη ουσιαστικά έδειξε ότι τα μυρμήγκια είναι σπουδαίοι στη λύση ‘προβλημάτων’, ενώ η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής μόνο στο συγκεκριμένο είδος.



Επιμέλεια: Στέλλα Κουτσούλη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου