Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Συλλέκτης απολιθωμάτων ανακαλύπτει στο Sussex τον «μικρότερο» δεινόσαυρο


Μια καλλιτεχνική άποψη για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος

Το απολίθωμα αυτού που πιστεύεται πως είναι ένας από τους μικρότερους δεινοσαύρους στον κόσμο, βρέθηκε στο Sussex.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth προσδιόρισαν αυτό το ζώο, αφότου βρέθηκε από έναν ντόπιο συλλέκτη απολιθωμάτων, τον Dave Brockhurst, στην τοποθεσία Ashdown Brickworks κοντά στο Bexhill του ανατολικού Sussex.
Ο Παλαιοντολόγος Dr Steve Sweetman δήλωσε ότι: «Αποτελεί το μικρότερο δεινόσαυρο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο αρχείο των ευρωπαϊκών απολιθωμάτων»
Το απολίθωμα αυτού του δεινοσαύρου με τη μορφή πτηνού, έχει μήκος 33 με 40 cm.
«Μορφής πτηνού»
Σ’ αυτήν την τοποθεσία έχουν βρεθεί κατά καιρούς κι άλλα απολιθώματα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται λείψανα από σαλαμάνδρες, βατράχους, σαύρες, χελώνες, κροκόδειλους και άλλους μεγαλύτερους δεινοσαύρους.
Μετά την ανακάλυψη του Dave Brockhurst, ακαδημαϊκοί ερευνητές προσδιόρισαν το δείγμα.
Υποστήριξαν πως το απολίθωμα χρονολογείται από την εποχή του Μεσοζωικού αιώνα, η αρχή του οποίου τοποθετείται πριν περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια.
Ο Ashdown Maniraptoran, όπως είναι το παρατσούκλι του, πρέπει να ήταν είτε σαρκοφάγος, είτε παμφάγος και θεωρείται ότι ανήκει σε μια ομάδα δίποδων, σαρκοφάγων δεινοσαύρων, τα Θηριόποδα (Theropoda).
Οι ειδικοί υποστήριξαν επίσης πως ο νέος αυτός δεινόσαυρος έχει σαφείς ομοιότητες με άλλους δεινοσαύρους του κλάδου Maniraptora των Θηριοπόδων, ο οποίος περιλαμβάνει τα πτηνά και τους δεινοσαύρους που μοιάζουν πιο πολύ με αυτά, γεγονός που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο να ανήκει σε αυτόν.
Τέλος, συμπέραναν ότι τα απολιθωμένα λείψανα προέρχονταν από έναν ενήλικο δεινόσαυρο καθώς το κύριο σώμα του αυχενικού σπονδύλου ήταν πλήρως συντηγμένο με το σπονδυλικό τόξο του προηγούμενου σπονδύλου, που σημαίνει πως ήταν σκελετικά ώριμος.

Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: «Sussex fossil collector finds 'smallest' dinosaur»

Δημοσίευμα των BBC NEWS την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-13780401

©
BBC 2011

Απόδοση: Θοδωρής - Κων/νος Μαυραγάνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου