Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Συγκρότηση ειδικής ομάδας για την προστασία της τίγρης στο Μπανγκλαντές

Του Ethirajan Anbarasan, BBC News, Dhaka

Το δάσος μαγκρόβιας βλάστησης Sundarbans στο Μπανγκλαντές φιλοξενεί περίπου 400 Βασιλικές Τίγρεις της Βεγγάλης.

Το Μπαγκλαντές συγκροτεί μια ειδική ομάδα προκειμένου να προστατέψει την Βασιλική Τίγρη της Βεγγάλης, που έχει χαρακτηριστεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον είδος, καθώς επίσης και άλλα ζώα.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε μερικούς μήνες μετά την μεγαλύτερη κατάσχεση παράνομα διακινούμενων μελών τίγρης των τελευταίων δεκαετιών, όπου συνολικά κατασχέθηκαν τρία δέρματα τίγρης και μεγάλος αριθμό οστών.
Η ομάδα αυτή θα αποτελείται από 300 άτομα, τα οποία θα δραστηριοποιούνται κυρίως γύρω από το δάσος μαγκρόβιας βλάστησης Sundarbans, το οποίο αποτελεί κι ένα από τα τελευταία καταφύγια του είδους.
Το δάσος Sundarbans, συμπεριλαμβάνεται στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομίας (World Heritage Convention) της UNESCO και με συνολική έκταση 140000 εκταρίων, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δάση μαγκρόβιας βλάστησης στον κόσμο. Βρίσκεται στο δέλτα των ποταμών Γάγγη, Βραχμαπούτρα και Μέγκνα, στον κόλπο της Βεγγάλης και εκτείνεται μεταξύ της Ινδίας και του Μπανγκλαντές. Εκτιμάται στο δάσος ζουν περίπου 400 Βασιλικές Τίγρεις της Βεγγάλης.
Μέχρι σήμερα η λαθροθηρία δεν είχε θεωρηθεί ως η κύρια απειλή για τον πληθυσμό της Βασιλικής Τίγρης της Βεγγάλης στο Μπαγκλαντές.
Η σύλληψη όμως ενός λαθροθήρα με δέρματα και οστά τίγρης στις αρχές του έτους, κίνησε υποψίες ότι μια οργανωμένη ομάδα λαθροθηρών δραστηριοποιείται στην περιοχή.
Αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν ούτε αρκετό ανθρώπινο δυναμικό, ούτε πόρους αλλά ούτε και την κατάλληλη εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν τους λαθροκυνηγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένες τεχνικές για να παγιδεύσουν τις τίγρεις.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Δασών Hasan Mahmud δήλωσε ότι η συγκρότηση αυτής της νέας ομάδας για την προστασία της άγιας ζωής είχε ήδη ξεκινήσει από καιρό.
Όπως είπε, «Το προσωπικό στο Τμήμα Δασών του Μπαγκλαντές χρειάζεται επιπλέον εκπαίδευση και πρέπει να εξοπλιστεί, καθώς τώρα οι λαθροθήρες είναι πιο εξελιγμένοι».
Τα περισσότερα από τα χρήματα για τη συγκρότηση και οργάνωση αυτής της ομάδας ελέγχου εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής (Wildlife Crime Control unit) θα προέλθουν από δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ύψους 36 εκατομμυρίων $.
Η νέα αυτή ομάδα, θα κληθεί επίσης να καταπολεμήσει το αναπτυσσόμενο εμπόριο και την παράνομη διακίνηση των άγριων ζώων.
Πρόσφατα, αξιωματούχοι κατέσχεσαν σημαντικό αριθμό προστατευόμενων ειδών που κρατούντο παράνομα.
Νωρίτερα αυτόν το μήνα, σε μια πτήση από το Μπαγκλαντές, οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη, βρήκαν εκατοντάδες κροκόδειλους και χελώνες του γλυκού νερού, συσκευασμένα σε βαλίτσες.

Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: «Bangladesh plans special force to protect tigers»

Δημοσίευμα των BBC NEWS τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011:




© BBC 2011


Απόδοση: Θοδωρής - Κων/νος Μαυραγάνης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου