Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Τροποποιήσεις στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της IUCN


Ο Αραβικός όρυξ ή αλλιώς Λευκός όρυξ (Oryx leucoryx) είναι μια μεσαίου μεγέθους αντιλόπη, με ευδιάκριτη καμπούρα στον ώμο, μακριά ευθεία κέρατα και φουντωτή ουρά. Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature - IUCN), οι προσπάθειες επανεισαγωγής στη φύση, ατόμων του συγκεκριμένου  είδους που είχαν εκτραφεί σε αιχμαλωσία, απέφεραν καρπούς καθώς πλέον το είδος αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο εξαφάνισης. Έτσι, από την κατηγορία Κινδυνεύον (Endangered) του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών, μετακινήθηκε στην κατηγορία Τρωτό (Vulnerable).  


Η φετινή ενημέρωση του Κόκκινου Καταλόγου δείχνει ότι, παρά την επιτυχία του Αραβικού όρυγα, αρκετά είδη απειλούνται ακόμα υπό εξαφάνιση. Δεκαεννιά είδη αμφιβίων προστέθηκαν στον Κόκκινο Κατάλογο, με οχτώ από αυτά να χαρακτηρίζονται ως Κρισίμως Κινδυνεύοντα (Critically Endangered). Σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται κι ένα είδος αρλεκίνου βατράχου (harlequin toad), το Atelopus patazensis, που αποτελεί ενδημικό του Περού.


Επίσης, στην κατηγορία Κρισίμως Κινδυνεύον βρίσκεται και το Dendrotriton chujorum, ένα νάνο είδος σαλαμάνδρας από τη Γουατεμάλα. Τα αμφίβια είναι μια από τις πιο απειλούμενες ομάδες ειδών στον κόσμο, καθώς σχεδόν τα μισά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι ο κερματισμός και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους, η ρύπανση, οι ασθένειες και οι εισαγωγές ξενικών ειδών.


Ο Τάρσιος του Wallace (Wallaces tarsier - Tarsius wallacei) είναι ένα είδος που ζει στα δάση του Κεντρικού Σουλαγούεσι (Central Sulawesi) της Ινδονησίας και περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2010. Οι ερευνητές έχουν εντοπιστεί μόνο δύο απομονωμένους πληθυσμούς του και  αποτελεί μια νέα προσθήκη στον Κόκκινο Κατάλογο της IUCN. Λόγω του ότι μόνο λίγα είναι γνωστά γι’ αυτό το είδος και ότι δεν υπάρχει αρκετή πληροφορία για την άμεση ή έμμεση εκτίμηση του κινδύνου εξαφάνισής του, έχει τοποθετηθεί στην κατηγορία διατήρησης «Με Ελλιπή Δεδομένα» (Data Deficient).


Ο Τάρσιος του νησιού Σιάου (Siau Island Tarsier - Tarsius tumpara), όπως δηλώνει και η κοινή ονομασία του, έχει βρεθεί μόνο στο μικρό ηφαιστιογενές νησί Σιάου της Ινδονησίας. Όπως και ο Τάρσιος του Wallace, προστέθηκε φέτος στον Κόκκινο Κατάλογο, αλλά αντίθετα με τον πρώτο, χαρακτηρίστηκε ως Κρίσιμα Κινδυνεύον είδος.


Η IUCN έχει πλέον ολοκληρώσει την αξιολόγηση όλων των 248 γνωστών ειδών αστακών. Το ένα τρίτο από αυτά έχει τοποθετηθεί στην κατηγορία «Με Ελλιπή Δεδομένα», συμπεριλαμβανομένου και του Ακανθώδους αστακού της Καραϊβικής (Caribbean Spiny Lobster - Panulirus argus). Γνωρίζουμε ότι ο πληθυσμός αυτού του είδους μειώνεται, κυρίως λόγω της υπεραλίευσης, αλλά  κατά τ’ άλλα πολύ λίγα είναι γνωστά γι’ αυτό.

Τίτλος πρωτότυπου άρθρου: «Conservation saves Arabian oryx from extinction»

Δημοσίευμα των BBC NEWS την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011:
http://www.bbc.co.uk/nature/13780718

©
BBC 2011

Απόδοση: Θοδωρής - Κων/νος Μαυραγάνης






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου